Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η Λαμία εόρτασε για τον Πολιούχο, Έφορο, Προστάτη και Ελευθερωτή της, Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, ημέρα της μνήμης του και της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στον Καλλιμάρμαρο Ιερό Ναό του Πολιούχου στο ομώνυμο λόφο της πόλης το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθως το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικότατα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Ευαγγελιστού Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Στην περίφημη επί του Όρους ομιλία του, ο Κύριος απευθυνόμενος στους μαθητές Του, τους είπε• «Ὑμεῖς ἐστὲ τὸ φῶς τοῦ κόσμου», και συνέχισε, «οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν Πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς ουρανοῖς». Τούτο εκπληρώθηκε και στο άγιο πρόσωπο του φωτωνύμου και Ευαγγελιστού Λουκά. Φωτωνύμου, καθώς το όνομά σημαίνει φως. Λουκάς λοιπόν ερμηνεύεται Φωτεινός. Και το θαυμαστό φως της Χάριτος, το φως του Χριστού, που έλαβε ο θεηγόρος Λουκάς, δεν το έκρυψε «ὑπὸ τὸν μόδιον» της σιγής, της αφάνειας, της απραξίας των καλών έργων, αλλά τήρησε άσβεστη τη λαμπάδα της Πίστεως μέχρι τέλους και το μετέδωσε αφθονοπάροχα και με πολλούς τρόπους στους εσκοτισμένους από τα πάθη και την απιστία συνανθρώπους του.
Στην αναγνωσθείσα σήμερα ευαγγελική περικοπή είδαμε, αγαπητοί, ο Παντοδύναμος Κύριος και Λυτρωτής να δίδει εξουσία στους μαθητές Του. Τους χαρίζει την δύναμη να είναι νικητές ενάντια σε κάθε πειρασμό, σε κάθε αρνητική κατάσταση και σε κάθε δαιμονική ενέργεια. Παράλληλα τους προσγειώνει επισημαίνοντάς τους ότι δεν πρέπει να χαίρονται τόσο για την εξουσία που έλαβαν όσο για το γεγονός ότι τα ονόματα τους εγράφησαν στον ουρανό. Η φράση «χαίρετε δέ ὅτι τά ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς» είναι βαθύτατα συμβολική. Ασφαλώς ο Χριστός δεν αναφέρεται στους ακροατές Του μίας μόνον συγκεκριμένης εποχής. Αναφέρεται σε όλους εκείνους που μέσα στο χρόνο θα πιστέψουν στο πρόσωπο Του, θα ακολουθήσουν την διδασκαλία Του και θα μεταφέρουν το σωτήριο μήνυμα Του στα πέρατα της γης.
Ο λόγος του Κυρίου «χαίρετε δέ ὅτι τά ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς» σημαίνει: «τα πρόσωπά σας έχουν καταχωρηθεί στην μνήμη και στην αγάπη του Θεού». Ο Ουρανός στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το στερέωμα που περιβάλλει τον κόσμο. Είναι η πνευματική διάσταση της αιωνιότητας και πιο συγκεκριμένα είναι η απέραντη αγάπη του Ουρανίου Πατέρα. Η εγγραφή των ονομάτων δε γίνεται με κάποιο τρόπο γραφής από τους συνηθισμένους. Γίνεται με την καταχώρηση των προσώπων στη μερίδα όλων εκείνων που ποθούν τον Κύριο, που Τον λατρεύουν, που Τον διακονούν και που επιθυμούν να μείνουν για πάντα ενωμένοι μαζί Του. Το να μας καταχωρήσει στην μερίδα των εκλεκτών Του είναι ό,τι πιο πολύτιμο και σημαντικό μπορούμε να έχουμε σαν στόχο στη ζωή μας».
Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός σημείωσε:
«Οι Άγιοι Απόστολοι, εν οίς ο σήμερον τιμώμενος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, είναι «αὐτόπται καί μάρτυρες τῆς τοῦ Λόγου σαρκώσεως», «αἱ ἀστραπαί», «τά ὄρη τά νοητά», που σταλάζουν γλυκασμό, «οἱ ἀέναοι ποταμοί τοῦ Παραδείσου», «λειτουργοί τῶν τοῦ Χριστοῦ μυστηρίων», «θεόγραφοι θείας Χάριτος πλάκες», «ἱερεῖα ἔμψυχα, σφάγια λογικά». Στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του ο Απόστολος Παύλος περιγράφοντας την αποστολική ζωή καταγράφει τα ένδοξα παράσημα των Αγίων Αποστόλων, που τους πρόσφερε ο κόσμος, και που είναι συγχρόνως η δόξα τους. Ένα από αυτά είναι το μαρτύριο και η εις Χριστόν μαρτυρία. Οι περισσότεροι των Αποστόλων μιμούμενοι το Χριστό, έζησαν μαρτυρικά και τέλειωσαν τη ζωή τους μαρτυρικά. Ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για το Χριστό.
Ο Θεός ενεργεί μέσα από ανθρώπους, που Του αφιερώθηκαν χωρίς περιορισμούς και δυσκολίες. Δεν είναι υπερβολή όταν λέγει ο Κύριος «χαίρετε δέ ὅτι τά ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να καταγραφεί το όνομά μας την μνήμη του Θεού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να γίνουμε σύναιμοι και σύσσωμοι με το Χριστό στον αγώνα της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από το να επιβραβεύσει ο Κύριος τις διαθέσεις της ψυχής μας και να μας κατατάξει μαζί με τους φίλους Του. Αν ο Χριστός είναι για μας το πιο σημαντικό πρόσωπο, τότε θα γίνουμε κι εμείς για Εκείνον σημαντικοί. Αν εξαρτήσουμε τη ζωή μας από την πρόνοια Του, τότε θα μας συνοδεύει πάντοτε με την αγάπη Του, διότι θα Του έχουμε δείξει ότι Τον ποθούμε.
Αυτός ο πόθος για το Χριστό, όμως, δεν μπορεί να είναι κάτι θεωρητικό και ιδεαλιστικό. Ο Χριστός δεν είναι θεωρία αλλά εμπειρία. Οι μαθητές και Απόστολοι έγιναν φίλοι Του, επειδή άφησαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν σε ένα τρόπο ζωής σύμφωνο με το θέλημα Του. Αυτόν τον τρόπο ζωής επέλεξε ο σήμερα τιμώμενος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς. Να εγκαταλείψει τα πάντα για να γίνει φίλος του Χριστού και μαθητής της Κυρίας Θεοτόκου και του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου. Διέθεσε όλα τα χαρίσματά του στην διακονία της Εκκλησίας. Αν θέλουμε κι εμείς να καταγραφούμε μαζί με τους αποστόλους στην κατηγορία των φίλων του Κυρίου, χρειάζεται να θυσιάζουμε κάθε ημέρα της ζωής μας στην αγάπη Εκείνου».
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ανέφερε:
«Βεβαίως οι πανηγύρεις των αγίων τελούνται για να παίρνουμε παραδείγματα ζωής από τον βίο τους, για να τους μιμούμεθα το κατά δύναμιν. Γι᾽ αυτό και διαβάζουμε και διηγούμεθα στις μνήμες τους τη ζωή τους. Ποιες λοιπόν ήταν οι αρετές του μεγάλου αποστόλου Λουκά που έσωσε και μέχρι σήμερα προστατεύει την όμορφη πόλη της Λαμίας; Τις έχουμε μόλις αναφέρει. Η θερμή του πίστη στον Θεό, ο ιεραποστολικός του ζήλος, η ελπίδα, η υπακοή στο θείο θέλημα και πλείστες άλλες, ιδιαίτερα όμως, ἡ κορυφαία και θεώνυμη αγάπη, η διπλή αγάπη, στον Θεό και τον άνθρωπο. Γι᾽ αυτό και σπούδασε τη φιλάνθρωπη επιστήμη της ιατρικής. Γι᾽ αυτό και περιήλθε τόσους τόπους και χώρες, για να οδηγήσει στο φως του Ευαγγελίου τους εσκοτισμένους συνανθρώπους του.
Μην κουραζόμεθα, το λοιπόν, από τις ανασφάλειες της καθημερινότητας και μην απελπιζόμεθα από τις τρικυμίες στη ζωής. Αυτά πάντοτε θα υπάρχουν. Εμείς όμως, έχουμε μια βεβαιότητα. Είναι τα λόγια του Χριστού «χαίρετε δέ ὅτι τά ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Την ημέρα που εβαπτίσθημεν το πρόσωπο μας καταχωρήθηκε στην μερίδα των φίλων του Ιησού. Ας φροντίσουμε με τη ζωή μας να μη χάσουμε αυτή την καταχώρηση, αλλά να τη δικαιώνουμε με τις επιλογές μας, έτσι ώστε να χαιρόμεθα από τώρα και για πάντοτε αυτή τη σχέση με το Λυτρωτή μας».
Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία επί τη επετείω των 78 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των ως άνω υπ΄αυτού προσκεκλημένων Αγίων Αρχιερέων, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε, κατά το έθος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος
Την παραμονή της εορτής, 17 Οκτωβρίου 2022, τελέσθηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ηλείας κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Τους προσκεκλημένους Αρχιερείς προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τους ευχαρίστησε για την τιμητική και ιδιαίτερα χαροποιό παρουσία τους στην πανηγυρίζουσα πόλη της Λαμίας για την εορτή του Πολιούχου, του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Λουκά.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος με αφορμή την μνήμη του Αγίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά υπογραμμίζοντας το συγγραφικό και σωτηριολογικό του έργο και με αφορμή τα ελευθέρια της πόλεως αναφέρθηκε στους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος.