Για την διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής

311898147_1535671356893067_8530771243320775009_n

 

Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό εγένετο η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, για την εκπαιδευτική περίοδο 2022 – 2023.

Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη  από την Πολιτεία και έχει Παραρτήματα στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Χορηγεί αναγνωρισμένα πτυχία και διπλώματα, αφού τα μαθήματα και η διδακτέα ύλη κατά τάξη είναι καθορισμένη από τον ειδικό Νόμο περί Ωδείων και Σχολών και εναρμονισμένη με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την εποπτεία λειτουργίας της και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Σκοπός τής Σχολής είναι η στελέχωση των ιερών αναλογίων, η κατάρτιση των ήδη διακονούντων σε αυτά, η διάσωση και διάδοση της πατροπαράδοτης εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, αλλά κυρίως η έμπνευση της νεολαίας από τη εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Στο Παράρτημα Διδυμοτείχου ο αγιασμός ετελέσθη το εσπέρας της 12ης Οκτωβρίου ε.ε. στο Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Διδυμοτείχου, όπου λειτουργεί η Σχολή παρουσία του υπεύθυνου του Παραστήματος Πρωτοψάλτη του Χρήστου Κισσούδη και των μαθητών της Σχολής.

Στο Παράρτημα Ορεστιάδος ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε τις μεσημβρινές ώρες της 16ης του αυτού μηνός στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος.  Στην τελετή του αγιασμού της Σχολής στην Ορεστιάδα συμμετέσχε και ο Ιεροψαλτικός Σύλλογος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής Αθανάσιο Σαλαμάνη.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής Πρωτοψάλτη Βασίλειο Παπαμιχαήλ και τον Πρόεδρο του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Πρωτοψάλτη Μαργαρίτη Αστεριάδη και όλους όσους κοπιάζουν, διδάσκοντες και διδασκομένους της Σχολής, για τον ζήλο με τον οποίο διακονούν την βυζαντινή μουσική και την φιλότιμη προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον των νέων προς την ψαλτική τέχνη.