«Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη Χριστέ»

photo_3_2024-05-03_19-55-16

Με βαθειά ευλάβεια, συγκίνηση και κατάνυξη προσήλθαν οι ακρίτες της Iεράς Mητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τον Στραυρό και τα  Άχραντα Πάθη του Κυρίου και να εμπνευσθούν από τα γεγονότα των ημερών αυτών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου. Αναλύοντας το νόημα του Σταυρού, μεταξύ άλλων, είπε· «Ο Σταυρός είναι η οδός ὃπου ο Θεός διάλεξε, για να έλθει στους ανθρώπους και οι άνθρωποι να ὁδεύσον στον Θεό. Πρόκειται πραγματικά για μία κρυμμένη περιπέτεια, μια οδό οδύνης, οδό επίπονη και τραγική, αλλά αληθινή και αυθεντική. Αυτό ακριβώς είναι η μωρία και το σκάνδαλο, το μέγα παράδοξο και ο μέγας πειρασμός για την ανθρώπινη ευσέβεια και τον ανθρώπινο λόγο…

»Ο Σταυρός είναι το κεφάλαιο της φιλάνθρωπης σοφίας του Θεού, που σώζει τον κόσμο από τον παραλογισμό και την απόγνωση, από τον σπαραγμό, από την έκπτωση, από την πλήρη εξάντληση και την αυτοαιχμαλωσία του. Ο Κύριος με τον Σταυρό Του σταυρώνει τις πλάνες και τα είδωλά μας, θεραπεύει τα πάθη και της αδυναμίες μας, φωτίζει τα αδιέξοδα και τα σκοτάδια μας, μάς μαθαίνει ότι η θυσία είναι η οδός της ελευθερίας. Ο Σταυρός είναι η κρίση, που ο Θεός έδωσε στον Υιό Του, για να κρίνει την κρίση μας, να κατακρίνει την κατάκρισή μας, να καταδικάσει την καταδίκη μας, να αιχμαλωτίσει την αιχμαλωσία μας, να θανατώσει τον θάνατό μας: με μία λέξη να μεταμορφώσει τον κόσμο». 

Την Ακολουθία των Παθών στον Μητροπολιτικό Ναό του Διδυμοτείχου παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Έβρου Αν. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και πολυπληθές εκκλησίασμα.