Ενασχόληση με την βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική

Ενασχόληση με την βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική 21

Στα πλαίσια της επανεκκίνησης, μετά τις θερινές διακοπές, των ποιμαντικών δραστηριοτήτων της η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου προσφέρει για μια ακόμη χρονιά στα μέλη της τοπικής Εκκλησίας ευκαιρίες ενασχόλησης με την βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική.

Συγκεκριμένα με αγιασμό, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή, 20ή του μηνός Οκτωβρίου ε.έ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος εγένετο η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Η Σχολή λειτουργεί από ετών και είναι αναγνωρισμένη από την Πολιτεία καθ’ όσον τα μαθήματα και η διδακτέα ύλη της κατά τάξη είναι εναρμονισμένα  με τα προβλεπόμενα από τον ειδικό Νόμο περί Ωδείων και Σχολών του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την εποπτεία λειτουργίας της και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Σκοπός της Σχολής είναι η στελέχωση των ιερών αναλογίων, η κατάρτιση των ήδη διακονούντων εις αυτά, η διάσωση και διάδοση της πατροπαράδοτης εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής και η έμπνευση της νεολαίας προς την εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Η Σχολή, που την διευθύνει ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μουσικολογιώτατος Βασ. Παπαμιχαήλ, εδρεύει στο Διδυμότειχο, όπου διδάσκει ο κ. Χρ. Κισσούδης και έχει παραρτήματα στην Ορεστιάδα, όπου διδάσκουν οι κ.κ. Μαργ. Αστεριάδης, Θωμάς Κηπουρός και Κων. Μιχαηλίδης, και στο Σουφλί, όπου διδάσκει ο κ. Δημ. Κουντουράκης.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της η Ιερά Μητρόπολη, για την διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής, από ετών έχει συγκροτήσει στο Διδυμότειχο την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη Χρ. Κισσούδη. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της 21ης Οκτωβρίου ε.έ. υπό του Σεβασμιωτάτου παρουσία των μελών της χορωδίας.

Ωσαύτως με τον αγιασμό που τελέσθηκε από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και Αρχιερατικό Επίτροπο Σουφλίου πανοσ. Αρχιμ. Ανδρέα Αϊντινίδη, την 14η Οκτωβρίου ε.έ., εγένετο και η έναρξη των μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μαντολινάτας Σουφλίου, που λειτουργεί από του έτους 2010, με την ευλογία και την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως, για να συνεχισθεί η όμορφη παράδοση της πόλης του Μεταξιού στον χώρο της έντεχνης μουσικής, υπό την διεύθυνση του Χορωδιδασκάλου Καθηγητού Ιωάννου Πετρίδη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ