Ο χηνοβοσκός άγιος

εικόνα_Viber_2023-02-01_13-35-58-510

Ο χηνοβοσκός Άγιος Τρύφων είναι ιδιαίτερα λαοφιλής στους αγροτικούς πληθυσμούς από τους βυζαντινούς  χρόνους μέχρι σήμερα και θεωρείται προστάτης άγιος των αμπελουργών και των γεωργών. Είναι ωστόσο δημοφιλής τόσο για την αγνότητα και την καθαρότητα της ζωής του όσο και για το μαρτύριό του.

Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Ρωμυλίας, που ήταν κατάφυτη από αμπελώνες, όταν εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 ως πρόσφυγες στα Δίκαια του νομού Έβρου,  δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μετέφεραν μαζί με τις οικογένειές τους τα έθιμα και τις παραδόσεις τους σχετικά με τον προστάτη των αμπελουργών Άγιο Τρύφωνα και συνέχισαν να καλλιεργούν αμπελώνες και στην καινούργια τους πατρίδα.

Επί τη μνήμη, λοιπόν, του Μάρτυρος Αγίου Τρύφωνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την κωμόπολη των Δικαίων, έδρα του τέως Δήμου Τριγώνου, και λειτούργησε την 1η του μηνός Φεβρουαρίου ε.έ. στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου. Για τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου μίλησε εμπνευσμένα ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης. Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Αργυριάδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της κωμοπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησίασμα και ιδιαίτερα στους μικρούς μαθητές τόνισε την αξία της τήρησης των παραδόσεων, που είναι συνυφασμένες με την ορθόδοξη πίστη, και τους προέτρεψε να τις τηρούν στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς τους και να διδάσκονται από τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος παρά τα βασανιστήρια και το δέλεαρ της δόξης, που του προτάθηκε, αυτός παρέμεινε αγνός και καθαρός και ποτέ δεν πρόδωσε το Χριστό και την πίστη του για τα εφήμερα και πρόσκαιρα αγαθά του κόσμου τούτου.

Μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη ο καθιερωμένος για την περίσταση αγιασμός με τον οποίο στη συνέχεια αγιάσθηκαν τα χωράφια και οι αμπελώνες της περιοχής. Κρατώντας το έθιμο κάτοικοι των Δικαίων εκκλησιάσθηκαν με τις παραδοσιακές στολές τους και στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι στην πλατεία της κωμοπόλεως, έμπροσθεν του Ιερού Ναού.