Με τριήμερο θρησκευτικό εορτασμό ο χριστιανικός πληθυσμός της πόλης του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής, ευχαρίστησε το Θεό για τη θαυματουργική διάσωση της πόλης, από επικείμενη επιδρομή αλλογενών, στις αρχές του 13ου αιώνα (1205-1206). Επίκεντρο του εορτασμού είναι το Κάστρο και αποκορύφωμα του η λιτανεία των θαυματουργών εικόνων του Χριστού και της Παναγίας από την Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, όπου φυλάσσονται, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, και ταναπαλιν την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Και φέτος, κατά τα ειωθότα, των ιερών ακολουθιών προέστη ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, ο οποίος την παραμονή της Πεντηκοστής (7 Ιουνίου ε.ε.) χοροστάστησε στην ακολουθία του Εσπερινού και την επομένη (8 Ιουνίου ε.ε.) ιερούργησε στον Ναό του Σωτήρος Χριστού. Μετά τον Εσπερινό της Γονυκλισίας ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση των ιερών εικόνων στον Μητροπολιτικό Ναό, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της πόλης Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Αντ. Βιτετζάκης και οι λοιπές αρχές.
Την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (9 Ιουνίου ε.ε.) ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε υπαίθρια, κάτω από τη σκιά των ευσκιοφύλλων καρυδιών του Επισκοπείου, μιας και ο Μητροπολιτικός παραμένει κλειστός, λόγω εργασιών που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού, και το παρακείμενο Παρεκκλήσιοτου Αγίου Μηνά δεν επαρκεί να χωρέσει το πλήθος των προσκυνητών. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι ιερές εικόνες με λιτανεία και πάλι μετεκομίσθησαν στην Εκκλησία του Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πανηγυριστές τόνισε ότι «η πίστη στο Χριστό μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά» και ευχήθηκε το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει όλο τον κόσμο.