Η μνήμη του αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος

7

Με συρροή πλήθους πιστών εορτάστηκε για δεύτερη χρονιά φέτος στο Διδυμότειχο η μνήμη του αγίου Ιωάννη του Βατάτζη, του Ελεήμονος, στο νεόδμητο ιερό ναό που είναι αφιερωμένος σε εκείνον και ο οποίος πέρσυ τέτοια ημέρα ετέθη στη δημόσια λατρεία. Σημειωτέον ότι ο άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1192 και είναι εκείνος ο βασιλιάς της αυτοκρατορίας της Νίκαιας που δημιούργησε τις προυποθέσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 μετά την κατάληψη της το 1204 από τους Φράγκους.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως, στον προ της Μεραρχίας χώρο, υπεδέχθη το τίμιο λείψανο του οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, το οποίο κόμισε ο Ηγούμενος της ομώνυμης μονής αρχιμ. Μάξιμος. Στη συνέχεια εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός όπου ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προσωπικότητα του αγίου και την επικρατούσα τότε κατάσταση την οποία παραλλήλισε με τις κρίσιμες μέρες που διέρχεται η πατρίδα μας.

Την κυριώνυμη ημέρα ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό και ακολούθως προέστη της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνας πέριξ του Ναού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου για την ορκωμοσία των δοκίμων της νέας περιόδου.