Η μνήμη των Αδριανουπολιτών κτιτόρων της Μονής Βατοπαιδίου

saints-of-vatopedi

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διοικητή της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας, Στρατηγό Χρ. Χαλκίδη, πραγματοποίησε την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχηθείς εις αυτόν επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε και ξενάγησε στους χώρους του  Επισκοπείου τους μαθητές της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου που τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παν. Αλεξανδράκης και η δασκάλα της τάξης κ. Χρυσ. Δαδούδη.

Την μνήμη των εξ Αδριανουπόλεως κτιτόρων της εν Αγιω Ορει Μονή του Βατοπαιδίου Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου τίμησε η τοπική μας Εκκλησίας στη Νέα Ορεστιάδα με αγρυπνία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θοδώρων. Της αγρυπνίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Η Μονή Βατοπαιδίου εκπροσωπήθηκε από τον π. Νήφωνα, ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα τις ευχές και την ευλογία του Καθηγουμένου της Μονής.

Οι όσιοι Νικόλαος, Αθανάσιος και Αντώνιος ξεκίνησαν από την Αδριανούπολη και κατόπιν προτροπής του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, κτίτορος της Μονής Μεγίστης Λαύρας, επανίδρυσαν στο Βατοπαίδι παλαιότερο Μοναστήρι και εκεί θαυματουργικά βρήκαν την εφέστιο εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας.